Verdere informatie
Archeologische vondst legt ambacht bloot
Het gebeurt zelden: bij opgravingen in de stad Groningen ontdekten archeologen een gaaf kinderkousje uit het begin van de 16e eeuw. Hiermee werd het meteen het oudste kousje in Europa. Constance Willems, kostuumhistorica, onderzocht de breitechniek en maakte een replica. Zij komt tot de conclusie dat dit kousje niet alleen oud is, maar ook gemaakt is volgens een patroon dat nog niet bekend was. Speurend in de archieven kwam ze op het spoor van de geschiedenis van een bijna verdwenen ambacht: het breien.
In haar lezing zal Constance Willems vertellen over het verhaal van het kousje en gaat zij tevens dieper in op het eeuwenoude fenomeen breien.
Breien als immaterieel erfgoed
Komend jaar willen de organisatoren aandacht genereren voor het ambacht breien door musea te vragen hun gebreide objecten te inventariseren. Daarnaast is het mogelijk dat mensen met historisch breiwerk in huis een afspraak kunnen maken om dit te laten analyseren. Samen met verhalen van inwoners en historische (lied)teksten en afbeeldingen op schilderijen en prenten willen de initiatiefnemers het ambacht van breien door de eeuwen heen als immaterieel erfgoed een podium geven.
Breiwerk onder de loep
Heeft u zelf een breiwerk met een historisch verhaal of bent u benieuwd naar de ouderdom of breigeschiedenis ervan? Na afloop van de lezing is er gelegenheid uw ‘brei-schat’ door Constance Willems onder de loep te laten nemen.