Stedelijke Cantatedienst

Locatie

  • Martinikerk
  • Martinikerkhof 3, 9712JG Groningen

Wanneer

  • 22-10-2023, 10:00 - 11:30 uur

Toegang:

gratis

Korte beschrijving van het evenement

Cantatedienst in de Martinikerk in het kader van het Schnitgerfestival, verzorgd door het Cantate Consort onder leiding van Jelte Hulzebos.

Verdere informatie

Bij een Schnitgerfestival hoort ook een Stedelijke Cantatedienst. Dit jaar vindt deze plaats in de Martinikerk. Naast de musici van het Cantate Consort horen we ook Stef Tuinstra op het Martiniorgel.

Het Cantate Consort, barokorkest en solisten o.l.v. Jelte Hulzebos, voert in deze cantatedienst werken uit van de bekendste zoon van Johann Sebastian Bach en Maria Barbara Bach, Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788), en dan specifiek werken die hij componeerde in de periode 1767 – 1788 toen hij werkzaam was als Kapellmeister van de vijf hoofdkerken te Hamburg.

 

PROGRAMMA

Klopstocks Morgengesang am Schöpfungsfeste (Hamburg 1783) Wq 239
Voor 2 sopranen, koor en orkest

Der Gerechte, ob er gleich zeitlich stirbt Wq/H818 (Hamburg 1774)
Cantate voor sopraan, alt, tenor, bas, koor en orkest (viool 1/2, altviool, flauto 1/2, hobo 1/2, fagot, cello, violone, orgel)

Zeige du mir deine Wege Wq 223
Voor koor, strijkers en continuo

Amen Wq 210
Voor koor, solisten

 

Solisten
Clarisse Planchais – sopraan
Esther Ebbinge – sopraan
Wilko Koekoek – altus
Han Warmelink – tenor
Jaap de Wilde – bas

Barokorkest
viool 1/2, altviool 1/2, flauto 1/2, hobo 1/2, cello, violone, orgel

 

Het Cantate Consort is in 1990 opgericht ten behoeve van de cantatediensten die maandelijks in de Nieuwe Kerk in Groningen worden gehouden. Sinds de oprichting staat het onder leiding van Jelte Hulzebos. Het verleent jaarlijks drie à viermaal medewerking aan deze diensten, waarin geestelijke muziek in een liturgische context wordt uitgevoerd – vaak cantates van Bach, maar ook werken uit de vroege Duitse barok (Schütz, Schein, Bruhns, Buxtehude), hun Italiaanse voorgangers (Gabrieli, Monteverdi) en muziek uit de Renaissance (Byrd, Orlando di Lasso, Palestrina). Zangers uit verschillende koren en ensembles uit Groningen worden per project uitgenodigd om in het Cantate Consort te zingen.

 

Jelte Hulzebos studeerde orgel en klavecimbel aan het conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en Jacques Ogg. Hij behaalde voor orgel het einddiploma Solospel ‘cum laude’ en zijn klavecimbelstudie sloot hij af met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus. Hij verwierf het diploma Bachelor of Music voor orkestdirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens en het diploma voortgezette studie orkestdirectie aan de Messiaenacademie, beide bij Tilo Lehmann. Als cantor-organist van de Nieuwe Kerk te Groningen is hij de vaste bespeler van het Timpe-orgel uit 1831 en geeft hij leiding aan de Cantorij van de Nieuwe Kerk. Sinds 1991 speelt hij een belangrijke rol in de organisatie en uitvoering van de maandelijkse cantatediensten in deze kerk. Daar voerde hij talrijke werken uit de 17e en 18e eeuw uit, waaronder Bachs Hohe Messe, de Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium. Jelte Hulzebos is dirigent van het Cantate Consort en het Gronings Kamerkoor. Naast zijn concerterende activiteiten als organist, klavecinist en dirigent doceert hij in dezelfde vakgebieden.

 

Schnitgerfestival 2023
Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.

Gegevens

Naam: Stedelijke Cantatedienst

Locatie: Martinikerkhof 3, 9712JG Groningen

Datum: 22-10-2023

Wellicht ook leuk..

Bespeling Hemonycarillon Henk Veldman

Datum

04-08-2024

Tijd

14:00 uur - 15:00 uur

Locatie

Hippolytuskerk , Middelstum

Toegang: gratis

Orgelconcert Jeljer Vlieg

Datum

27-07-2024

Tijd

16:00 uur

Locatie

Laurentiuskerk, Baflo

Toegang: gratis

Theatergroep WAARK

Datum

19-01-2025

Tijd

14:30 uur

Locatie

De Brinkhof, Norg

Prijzen

  • €12,50 (online voorverkoop)
  • €15,00 (aan de deur)

Theatergroep WAARK

Datum

13-12-2024

Tijd

20:00 uur

Locatie

Dorpscentrum De Akkerschans, Bad Nieuweschans

Prijs

  • €15,00 (normaal)
© Copyright - Erfgoednieuws
Ontwikkeld door Convident