Presentatieconcert Koororgel

Locatie

  • Martinikerk
  • Martinikerkhof 3, 9712JG Groningen

Wanneer

  • 05-04-2024, 16:00 uur

Toegang:

gratis

Korte beschrijving van het evenement

GROOT ONDERHOUD EN HERSTEMMING KOORORGEL MARTINIKERK GRONINGEN AFGEROND

De titulair-organisten van de Martinikerk, Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga, en orgeladviseur Theo Jellema zullen het orgel laten horen.

Verdere informatie

Het grote orgel van de Martinikerk in Groningen is terecht wereldberoemd. Maar al sinds 1939 beschikt de kerk ook over een bijzonder koororgel. Dat orgel is niet voor de Martinikerk gebouwd. Het stamt uit de jaren veertig van de 18e eeuw en had al veel doorstaan voordat het in Groningen terechtkwam.

Daarvóór had het jarenlang in de Sint-Nicolaaskerk van Heythuysen, vlakbij Roermond, gestaan. Maar de eerste locatie van dit orgel moet een kloosterkerk in die omgeving zijn geweest. Daar werd het rond 1740 gebouwd door de Luikse orgelmaker Jean-Baptiste le Picard.

Het was aanvankelijk met zijn twee manualen tweemaal zo groot als in de huidige éénklaviers-staat.

De Franse revolutie, aan het eind van de 18e eeuw, maakte korte metten met kloosters en ook met daarin aanwezige orgels. Het Le Picard-orgel werd in twee helften aan twee parochiekerken verkocht. Het is het rugpositief dat dan in Heythuysen terechtkomt en dus later (op een moment dat men in Heythuysen een groter orgel koopt) in Groningen. In 1962 werd het gedemonteerd omdat het gedurende de grote restauratie van de kerk gevaar zou lopen. Pas in 2001 keerde het terug na een grondige restauratie door Verschueren Orgelbouw.

In september en oktober 2023 is aan het orgel door Verschueren groot onderhoud verricht. Dat was noodzakelijk omdat zich door de jaren heen vuil in het orgel verzameld had. Daarnaast moest aan een begin van loodcorrosie het hoofd geboden worden, die vooral de conducten had aangetast. De werkzaamheden die zijn uitgevoerd, waren enerzijds gericht op reparatie van wat kapot gegaan is, anderzijds op preventie.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om kritisch te kijken (en te luisteren) naar de Neidhardt-stemming die het orgel in 2001 had gekregen en die in feite geen relatie had met het cultuurgebied (de omgeving van Luik) waarin dit orgel wortelt. Na zorgvuldige overweging is besloten een stemmingssysteem te kiezen dat wél verband houdt met de zuidelijke Nederlanden en het orgel te stemmen naar Chaumont. In de afgelopen maanden is al gebleken dat de klank van het orgel hierdoor aan kwaliteit gewonnen heeft.

Programma

15.30 uur     ontvangst met koffie en thee

16.00 uur     welkom, presentatie, klankdemonstratie en concert met onder andere werken van Bruna, Couperin,                  Clérambault en Corette.

17.30 uur      napraten en borrel

18.15 uur       einde bijeenkomst

Gegevens

Naam: Presentatieconcert Koororgel

Locatie: Martinikerkhof 3, 9712JG Groningen

Datum: 05-04-2024

Social media

Wellicht ook leuk..

Bespeling Hemonycarillon Henk Veldman

Datum

04-08-2024

Tijd

14:00 uur - 15:00 uur

Locatie

Hippolytuskerk , Middelstum

Toegang: gratis

Orgelconcert Jeljer Vlieg

Datum

27-07-2024

Tijd

16:00 uur

Locatie

Laurentiuskerk, Baflo

Toegang: gratis

Theatergroep WAARK

Datum

19-01-2025

Tijd

14:30 uur

Locatie

De Brinkhof, Norg

Prijzen

  • €12,50 (online voorverkoop)
  • €15,00 (aan de deur)

Theatergroep WAARK

Datum

13-12-2024

Tijd

20:00 uur

Locatie

Dorpscentrum De Akkerschans, Bad Nieuweschans

Prijs

  • €15,00 (normaal)
© Copyright - Erfgoednieuws
Ontwikkeld door Convident