Orgelconcert Tymen Jan Bronda

Locatie

  • Petrus- en Pauluskerk
  • Kerkpad 4, 9919 HG Loppersum

Wanneer

  • 04-06-2023, 20:00 uur

Prijs

  • €12,00 (standaard)

Korte beschrijving van het evenement

Tymen Jan Bronda uit Groningen speelt het tweede concert van de zomerserie van de Maarlander orgelconcerten op het fraai gerestaureerde orgel van de Petrus & Pauluskerk te Loppersum.

Verdere informatie

Tymen Jan Bronda speelt een intrigerend programma op een dorpsorgel dat qua allure toch ook een stadsorgel is. Hij speelt orgelwerken die bedoeld zijn voor grotere stadsorgels met een vrij pedaal. Het orgel in Loppersum heeft een zogenaamd aangehangen pedaal. Het pedaalklavier kan dan wel met de voeten bespeeld worden maar heeft geen zelfstandige registers. Het toch ‘stads’ laten klinken van de gekozen orgelwerken vormt een extra uitdaging voor de organist èn de luisteraar!

Tymen Jan speelt werken van Heinrich Scheidemann, Dieterich Buxtehude en Nicolaus Bruhns, drie van de grootste Noordduitse orgelmaestro’s. Ze zijn geïnspireerd op de Italiaanse vroeg barokke stijl. De Nederlandse bijdrage van dit programma vormt de karakteristieke variatiereeks van Anthoni van Noordt over de bekende melodie van Psalm 116. Van Noordt was in de 17de eeuw organist van het nu ook weer beroemde orgel in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

De orgelwerken van Bach vormen de hoofdmoot, waarbij ook enkele interessante eigentijdse bewerkingen uit Bachs cantates, oratoria en motetten te horen zijn. Van de bewerkingen schreef Bach er zelf zes die tezamen de zogenaamde ‘Schübler Choräle’ vormen. Enkele bewerkingen zijn uit cantates die verloren zijn gegaan. Het zijn allemaal composities die dit orgel op het lijf geschreven zijn en er zeer expressief zullen klinken. Het volledige programma kunt u vinden op www.jacobuskerkzeerijp.nl. Na afloop is er gelegenheid om in het koor van de kerk na te praten onder het genot van koffie en koek.

 

Wellicht ook leuk..

Carillonbespeling Henk Veldman

Datum

21-07-2024

Tijd

14:00 uur - 15:00 uur

Locatie

Hippolytuskerk , Middelstum

Toegang: gratis

Carillonconcert Henk Veldman

Datum

07-07-2024

Tijd

14:00 uur - 15:00 uur

Locatie

Hippolytuskerk , Middelstum

Toegang: gratis

IMOCG 1e ronde middag Loppersum

Datum

29-07-2024

Tijd

15:00 uur - 18:00 uur

Locatie

Petrus & Pauluskerk, Loppersum

Prijs

  • €2,00 (standaard)

IMOCG 1e ronde middag Martinikerk

Datum

30-07-2024

Tijd

15:00 uur - 18:00 uur

Locatie

Martinikerk, Groningen

Prijs

  • €2,00 (standaard)
© Copyright - Erfgoednieuws
Ontwikkeld door Convident