Noordelijk Barok Ensemble speelt ‘Bach in perspectief’

Locatie

 • Nieuwe Kerk
 • Nieuwe Kerkhof 1, 9712 PT Groningen

Wanneer

 • 22-05-2022, 15:00 - 17:00 uur

Prijzen

 • €15,00 (Standaard)
 • €0,00 (Kinderen tot 16 jaar)
 • €10,00 (Studenten en Stadjerspas)

Korte beschrijving van het evenement

De musici van het Noordelijke Barok Ensemble brengen in dit concert het programma ‘Bach in Perspectief’ of ‘Waar haalde Bach de mosterd vandaan?’ Tevens met medewerking van bas/bariton Joep van Geffen.

Verdere informatie

Het Noordelijk Barokensemble voert instrumentale en vocale werken uit die in verbinding staan met Johann Sebastian Bach en hem hebben geïnspireerd. Voor een deel zijn dat werken van componisten uit de zogenaamde Noord-Duitse orgelschool waarvan Dietrich Buxtehude, Matthias Weckmann en Nicolaus Bruhns de belangrijkste zijn. Componisten die de Lutherse kerkmuziek een enorme stimulans gaven en Bach de weg wezen naar zijn ongeëvenaarde cantate-oeuvre. Daarnaast klinkt een cantate van Bachs oudoom Johann Christoph Bach. Dat werk staat in een belangrijke bundel die Bach in zijn bezit had met werken van zijn familieleden, het zogenaamde Altbachisches Archiv.

Van Georg Philipp Telemann, tijdgenoot van Bach en peetoom van diens zoon C.Ph.E. Bach, wordt een orkestsuite gespeeld voor strijkers en viola de gamba. Sluitstuk van dit prachtige programma is de meest bekende solocantate voor bas “Ich habe genung” BWV 82 van J.S. Bach. De ontroerende aria’s en de onstuimig dansante slotaria zijn bij de leden van het Noordelijk Barokensemble en de bas Joep van Geffen in goede handen. Ze staan garant voor een indringende uitvoering.

Daarnaast klinkt een cantate van Bachs oudoom Johann Christoph Bach. Dat werk staat in een belangrijke bundel die Bach in zijn bezit had met werken van zijn familieleden, het zogenaamde Altbachisches Archiv. Van Georg Philipp Telemann wordt een orkestsuite gespeeld voor strijkers en viola da gamba. Sluitstuk van dit prachtige programma is de meest bekende solocantate voor bas Ich habe genug BWV 82 van J.S.Bach. De ontroerende aria’s en de onstuimig dansante slotaria zijn bij de leden van het Noordelijk Barokensemble en de bas Joep van Geffen in goede handen. Ze staan garant voor een indringende uitvoering.

Programma

Delen uit Suite in g – Moll Johann Bernhard Bach (1676 – 1749)
De Profundis – Nicolaus Bruhns (1665-1697)
Wie bist du denn, o Gott, in Zorn auf mich entbrannt – Johann Christoph Bach (1642 – 1703)
Suite in D voor gamba en strijkers in D TWV 55:D6  Georg PhilippTelemann (1681-1767)
Mathilde van Wijnen – viola da gamba
Solocantates Ich habe genung BWV 82 J.S.Bach (1685 – 1750)

Musici

Joep van Geffen – bas
Noordelijk Barokensemble
Helmut Riebl – viool I
Sara de Vries – viool II
Laura Bruggen – altviool
Vincent van Ballegooijen – hobo
Mathilde van Wijnen – gamba, violoncello
Gadze Heeres – gamba
Hendrik Jan Wolfert – violone
Jelte Hulzebos – leiding, orgel en klavecimbel

Joep van Geffen (bas/bariton) is sinds 2008 lid van het Groot Omroepkoor. Hij werd geboren in 1977 in Nijmegen. Hij werkte eerst zes jaar als kok, had zangles van Cornelia Burgers en zong als freelancer bij diverse projecten. Daarna startte hij zijn studie aan het ArtEZ Conservatorium. Joep voltooide deze opleiding in 2006 en vervolgde zijn studie aan de Messiaen Academie bij Harry van Berne, Harry van der Kamp en Elena Vink. Hij volgde masterclasses bij Carolyn Watkinson, Beryl Foster, Michael Chance en David Wilson Johnson. Behalve in het Groot Omroepkoor zingt Joep van Geffen ook in het professionele kamerkoor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss en in vocaal ensemble Capella Isalana onder leiding van Klaas Stok. Hij treedt op als solist in diverse oratoria en operaprojecten en geeft regelmatig liedrecitals. Solistisch was hij te horen in onder meer cantates van Bach, Bernsteins Trouble in Tahiti, A Hand of Bridge van Samuel Barber, King Arthur van Purcell, La Serva Padrona van Pergolesi en L’Elisir d’amore van Donizetti.
Joep van Geffen is in zijn vrije tijd nog steeds werkzaam als kok, gespecialiseerd in de Italiaanse keuken, en werkt op projectbasis bij borrels, feesten en diners.

Het Noordelijk Barok Ensemble bestaat uit Mathilde van Wijnen en Gadze Heeres, viola da gamba, en Jelte Hulzebos, klavecimbel.
Het ensemble…

 • … richt zich op kleine kamermuziekwerken met wisselende bezettingen, zowel vocaal (solozangers) als instrumentaal.
 • … voert bij voorkeur relatief onbekend repertoire uit en geeft daar bij de concerten door middel van een toelichting een historische en maatschappelijke onderbouwing van.
 • … wil in de programmering instrumenten die niet zo bekend zijn bij het publiek in de spotlights zetten. Zoals de viola da gamba, basse de violon, cello piccolo, verschillende traverso’s of blokfluiten.
 • … wil jonge zangstudenten van het conservatorium een kans geven om ervaring op te doen.

Voor meer info over het Noordelijk Barok Ensemble, zie noordelijkbarokensemble.nl

Gegevens

Naam: Noordelijk Barok Ensemble speelt ‘Bach in perspectief’

Locatie: Nieuwe Kerkhof 1, 9712 PT Groningen

Datum: 22-05-2022

Wellicht ook leuk..

Bespeling Hemonycarillon Henk Veldman

Datum

04-08-2024

Tijd

14:00 uur - 15:00 uur

Locatie

Hippolytuskerk , Middelstum

Toegang: gratis

Orgelconcert Jeljer Vlieg

Datum

27-07-2024

Tijd

16:00 uur

Locatie

Laurentiuskerk, Baflo

Toegang: gratis

Theatergroep WAARK

Datum

19-01-2025

Tijd

14:30 uur

Locatie

De Brinkhof, Norg

Prijzen

 • €12,50 (online voorverkoop)
 • €15,00 (aan de deur)

Theatergroep WAARK

Datum

13-12-2024

Tijd

20:00 uur

Locatie

Dorpscentrum De Akkerschans, Bad Nieuweschans

Prijs

 • €15,00 (normaal)
© Copyright - Erfgoednieuws
Ontwikkeld door Convident