Verdere informatie
PROGRAMMA
- Les anges dans nos campagnes – Traditional
“Les anges dans nos campagnes” is een oud Frans kerstlied waarvan de oorsprong nooit is achterhaald. Charles Aznavour heeft het bewerkt en gebruikt in de film “Un taxi pour Tobrouk”.
- Starlight – Giles Swayne
“We are reading a message by starlight and the message is love”. Starlight, het prachtige kerstlied van Giles Swayne, werd gecompneerd in 1981. “Star of the winter night. Where have you been”.
- Nun komm’ der Heiden Heiland – Johann Sebastian Bach
Bach componeerde deze ontroerende koraalbewerking, waarin de melodie van dit bekende adventskoraal op een prachtige manier rijk versierd wordt. In de bas (gespeeld op het pedaal) hoort u de voetstappen van de komende Heiland.
- How beautiful are the feet – Georg Friedrich Händel
De bekende aria “How beautiful are the feet of them” uit de Messiah verhaalt van hen die het lied van de vrede verkondigen en de verlosser aankondigen. De Messiah stamt uit 1741 en was in die tijd al zo succesvol dat Händel besloot zich verder op oratoria te richten, hij zou nooit meer een opera schrijven.
- Noël – Louis-Claude Dacquin
Een uitbundige variatiereeks over een bekend, vrolijk kerstliedje. U hoort de fluiten, maar ook de trompetten van het orgel en het liedje herkent u vast meteen vanaf het begin.
- Entre le boeuf – Traditional / Arr.Willem Pijper
Een heel oud Frans kerstliedje uit het begin van de 16e eeuw dat onverminderd populair is. “Tussen de os en de ezel slaapt het kindje Jezus”.
- L’Adieu des Bergers – Hector Berlioz
L’Adieu des Bergers (het afscheid van de herders) komt uit het oratorium “L’Enfance du Christ”.
Het is het bekendste en misschien wel het mooiste onderdeel van het beroemde werk van Berlioz. De herders vertellen in dit lied dat ze Jezus altijd zullen beschermen en ze hopen dat een engel komt waarschuwen als er gevaar dreigt.
- Deel 4 uit Pastorale in F – Johann Sebastian Bach
In zijn Pastorale (herderslied) schets Bach een romantisch beeld van het herdersleven. In dit 4e deel ziet u als het ware de glooiende heuvels voor u, met fris, groen gras en grazende schaapjes.
- Cantilena pro Adventu “Ein’ Magd, ein’ Dienerin” – Joseph Haydn
Deze charmante “Cantilena pro Aventu’ (adventsgezang) “Ein’ Magd, ein’ Dienerin” is waarschijnlijk gecomponeerd rond 1765. De aria is geschreven voor een mis ter ere van Maria in de hofkapel in Eisenstadt in de Advent, kort voor Kerst. Deze missen werden vaak bij het ochtendgloren gehouden bij kaarslicht. Het is een elegant stuk ter ere van de maagd Maria en drukt de vreugde uit over de tijd voor Kerst.
- Vom Himmel hoch, da komm ich her – Max Reger
In deze koraalbewerking van Max Reger hoort u dezelfde beweging in de snelle noten als bij de Pastorale van Bach. De melodie verschijnt na een paar maten in de bovenste stem.
- Mariä Wiegenlied – Max Reger
Een romantisch slaapliedje geschreven door Max Reger. Maria zit bij de rozenhaag en wiegt haar kindje Jezus.
- I wonder as I wander – Traditional
Een lied uit 1933, geschreven door de Amerikaanse folklorist en zanger John Jacob Niles. Het is gebaseerd op een oud Amerikaans volksliedje. Waarom is Jezus geboren om voor ons te moeten sterven? “I wonder as I wander out under the sky”.
- Jul, jul, strålande jul – Gustav Nordqvist
“Kerst, Kerst, stralende Kerst” is de vertaling van Jul, jul, strålande jul. Het lied gaat over een witte Kerst en de wens dat Kerst eenieder licht zal brengen, zowel in vrede als in oorlogstijd. Het is een van de bekendste kerstliederen in Zweden.
- Es ist ein Ros’ entsprungen – Johannes Brahms
In deze koraalbewerking van Brahms wordt de koraalmelodie omspeelt met veel rustige versieringen. Verder ademt deze compositie de intieme sfeer van de tekst. “Er is een roos ontloken. Die roos van ons verlangen is door een maagd ontvangen. God komt zijn volk bezoeken.”
- Cantique de Noël – Adolphe Adam
Cantique de Noël is een overweldigend lied, gecomponeerd rond 1800 door Adolphe Adam.
Kerstmis! Laten we de Verlosser toezingen!
Vanwege corona is aanmelding verplicht. Dit kan via het contactformulier de site www.lohmanorgelfarmsum.nl