IMOCG juryconcert Der Aa-kerk

Locatie

  • Der Aa-kerk
  • Akerkhof 2, 9711JB Groningen

Wanneer

  • 05-08-2022, 20:00 uur

Prijzen

  • €15,00 (standaard)

Korte beschrijving van het evenement

In het kader van de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) geven twee leden van de internationale jury – Éric Lebrun (Frankrijk) en Reitze Smits (Nederland) – een concert. Zij spelen op het Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk.

Tickets bestellen

Verdere informatie

PROGRAMMA

 

Reitze Smits

John Bull (1562?-1628)
– Preludium

William Byrd (1543-1623)
– The Second Grownde

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
– Suite in g (praeludio – fuga – sarabande – gigue) BWV 997
(bewerking door Reitze Smits van de suite voor luit, oorspronkelijk
gecomponeerd in c)

 

Éric Lebrun

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
– Bergamasca (uit: Fiori musicali -1635-)

Johann Sebastian Bach
– Toccata in C BWV 566a

 

Uitvoerenden:

De Franse componist, organist en pedagoog Éric Lebrun (1967) studeerde aan het Conservatoire de Paris bij Gaston Litaize en Michel Chapuis. Hij behaalde zijn diploma summa cum laude. Hij volgde lessen bij organisten als Anne-Marie Barat, Daniel Roth, Michel Bouvard en Olivier Latry en bij pianist Bruno Rigutto. Lebrun won een ‘Premier Prix’ voor orgel en was finalist in verschillende internationale wedstrijden. Na het winnen van de Grand Prix de Chartres in 1990 werd hij benoemd tot titulair organist van het Cavaillé-Coll-orgel in de Parijse kerk Saint-Antoine des Quinze-Vingts. Samen met zijn vrouw, organist Marie-Ange Leurent, vormt hij een orgelduo voor vier handen.
Als componist schreef Éric Lebrun een vijftigtal werken. Hij publiceerde ook verschillende boeken waaronder biografieën over Dieterich Buxtehude, Alexandre Boëly en César Franck. De vele albums die hij heeft opgenomen omvatten o.a. de complete werken van Jehan Alain, Maurice Duruflé, César Franck en Alexandre Boëly. Momenteel is hij professor aan het Conservatoire de Saint-Maur des Fossés en eredocent aan het Koninklijk Conservatorium van Aarhus en geeft hij masterclasses aan muziekscholen zoals The Royal Academy of Music in Londen en de conservatoria van Bologna en Piacenza.

 

Reitze Smits(1956) studeerde orgel, klavecimbel, compositie, improvisatie en musicologie in Utrecht en Den Haag. Hij won prijzen in verschillende orgelconcoursen (Toulouse, Brugge, Nijmegen). Met zijn eigen barokensemble Concerto Strumentale speelde hij op verschillende internationale festivals en oogstte daar veel bijval met zijn effectieve reconstructies van de orgelconcerten van Bach. Hij is docent orgel en improvisatie aan de Muziekacademie van Utrecht en het Lemmensinstituut in Leuven en gaf gastcolleges en masterclasses bij internationale orgelopleidingen in o.a. Haarlem, Toulouse, Brno, Mallorca.
In zijn cd-opnames verkent Reitze Smits graag de raakvlakken tussen repertoires voor orgel, klavecimbel en pianoforte. Hij arrangeerde verschillende composities voor orgel die oorspronkelijk voor piano of orkest zijn geschreven, waaronder Mendelssohn’s ‘Variations Sérieuses’ en werken van Satie, Poulenc en Milhaud.
In 2010 ontving Reitze Smits de prestigieuze Sweelinck-prijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse orgelcultuur.

 

Gegevens

Naam: IMOCG juryconcert Der Aa-kerk

Locatie: Akerkhof 2, 9711JB Groningen

Datum: 05-08-2022

Wellicht ook leuk..

Dag van de Noord-Nederlandse archeologie

Datum

15-06-2024

Tijd

10:00 uur - 16:30 uur

Locatie

Noordelijk Archeologisch Depot, Nuis

Toegang: gratis

Carillonconcert Jeroen Heijungs

Datum

09-06-2024

Tijd

16:00 uur - 17:00 uur

Locatie

Hippolytuskerk, Middelstum

Toegang: gratis

Carillonconcert Henk Veldman: vogels

Datum

02-06-2024

Tijd

14:00 uur - 15:00 uur

Locatie

Hippolytuskerk , Middelstum

Toegang: gratis

Bach-orgelconcert in de Martinikerk

Datum

31-05-2024

Tijd

20:00 uur

Locatie

Martinikerk, Groningen

Prijzen

  • €15,00 ((standaard))
© Copyright - Erfgoednieuws
Ontwikkeld door Convident